Несекојдневни, чудни и интересни факти за Вилијам Шекспир

За Вилијам Шекспир постојат голем број познати и интересни факти од неговиот живот.Еве некои од нив:

1. Никому не е познат точниот датум на раѓање на Вилијам иако некои велат дека тоа е 23.Април, денет на празникот Св.Ѓорѓија, заштитникот на Англија.

2. Не се знае точно како изгледал Вилјам Шекспир. Никој никогаш не успеал да го наслика додека бил жив.

3. Повеќето од неговите драми се објавени седум години по неговата смрт и тоа во рамките на колекцијата нарецена „ Прво фолио“.

4. Многу еминентни автори , политичари и актери сметаат дека Шекспир воопшто не ги напишал своите дела. Еден од најгласните на ова поле бил МАрк Твен кој започнал голема дебата за неговото авторство.

5. Сите три Шекспирови деца : Џудит, Сузан и Хамнет биле неписмени.

6. Многу детали од животот на Шекспир се непознати и тој периот од неговиот живое е познат како „ изгубени години “.

7. Шекспир и неговото здружение формирале дури два Глоуб театри.


Необични ситуации и скандали кои го обележале неговиот живот:

1. За Вилијам се зборувало дека има вонбрачен син наречен Вилијам Давенант.

2. Вилијам и актерите од Глоуб театрот биле оптужени дека биле замечани во побуната во Есекс во 1601 г.

3. Вилијам Арден , роднината на Шекспировата мајка, Мери Арден, бил уапсен поради правење завера против кралицата Елизабета прва. Тој бил затворен во Tower кулата во Лондон каде бил и погубен.

4. Шекспировиот татко бил „зеленаш“. И самиот Шекспир бил замешан во истите работи.

5.Шекспировата втора жена била осум години постара од него. Во моментот кога се венчале таа била веќа трети месец бремена.

6. Сопругот на Шекспировата ќерка, Томас Квини, имал вонбрачно дете со друга жена и поради тоа бил оптужен за блуд и неморал.

7. Во својот тестамент на својата сопруга Вилјам и го оставил својот „ втор најдобар кревет “.