Петар Пан

Петар Пан

Автор: Џејмс Метју Бари

120 ден 150 ден

„ Петар Пан “ претставува најпознатото дело на Џејмс Метју Бари, англиски писател и драматург. Најпрво тоа е објавено како театарска претстава, а во 1911 г. и како роман. Во него се зборува за чудесниот Петар Пан, кој една вечер влетува во домот на семејството Дарлинг во Лондон, терајќи ги децата заедно со него да одлетаат во Неврат-Земја , каде ќе доживеат многу диви авантури. Приказната за детето кое не сакало да порасне, стана средишен дел на детската книжевност, а влијанието на приказната се прошири и на театарот,и на филмот и телевизијата.