Грдото пајче

Грдото пајче

Автор: Ханс Кристијан Андерсен

99 ден 120 ден

„ Грдото пајче “ е позната сказна на данскиот баснописец Ханс Кристијан Андерсен, која важи за мошне оригинален вид на биографска сказна. Првпат е објавена во 1843 година. Оваа сказна - биографија се смета и за сказна - манифест, дека секогаш патот на успехот е полн со непредвидливости, искушенија и неизвесност, но само работата е таа што ги решава сите дилеми на една животна и творечка егзистенција.