Малиот принц

Малиот принц

Автор: Антоан Де Сент-Егзипери

150 ден 200 ден

„ Малиот принц “ е најпознатиот роман на Антоан де Сент Егзипери кој го објавил во 1943 година. Книгата е испечатена заедно со низа негови илустрации поврзани со содржината. Иако ја наменил како литература за деца, сепак овој роман содржи идеалистички погледи за животот и околината и има филозофски елементи во себе. Во светот во кој живееме исполнет со горделивост, себичност и лага, оваа книга ќе не потсети на важноста на пријателството, создавањето на подобар живот,  за љубовта и почитувањето. Преведена е на повеќе од 180 јазици и продадена во над 80 милиони примероци, што ја прави една од најпродаваните книги во светот.