Кралот на златната река

Кралот на златната река

Автор: Џон Раскин

120 ден 150 ден

„ Кралот на златната река “ е класична народна приказна за тројца браќа и за тоа што се случува кога двајца од нив сакаат да се збогатат на лош начин. Најмладиот од нив има добра душа и љубезно срце, поттикнато да прави праведни и добри постапки. Ова е приказна за Ханс и Шварц, двајца себични, лоши браќа чија алчност ги чини многу, и Глук чија дарежливост и самопожртвуваност ќе ја поврати плодноста на долината. Ова дело се смета за врвно дело за деца во 19 век.