Пинокио

Пинокио

Автор: Карло Колоди

100 ден 120 ден

Книгата за деца „Пинокио“ своевремено доживеа голема слава меѓу читателите, а денес стекна култен статусниз целиот свет. Дури и најмладите читатели знаат за куклата Пинокио која многу сакала да стане вистинско момче, а секогаш кога нешто ќе излажел му пораснувал носот. Овој мотив, станал синоним за лажење кој и денес се користи во секојдневниот говор. Главната тема во романот, е развојот на личноста и созревањето, но и патот кој една личност мора да го помине како би излегла од злото и би се насочила кон доброто...