Крадачката на книги

Крадачката на книги

Автор: Маркус Зусак

330 ден 550 ден

Извонреден спој на инвентивност и емоционална еластичност.

Литературен дијамант!

1939 година. Нацистичка Германија. Земјата го задржува здивот. Смртта никогаш немала толку многу работа. Деветгодишната Лизел живее со своето старателско семејство во улицата Химел. Родителите и* се одведени во концентрационен логор. Лизел краде книги. Ова е нејзината приказна и приказната за жителите од нејзината улица , кога бомбите ќе започнат да паѓаат. Оваа приказна ја раскажува смртта.Тоа е мала приказна за девојче, хармоникаш, некои фанатични германци, еврејски боксер и навистина многу крадење. Би требало да знаете уште нешто: СМРТТА  три пати ќе ја посети крадачката на книги. 

Книги од истата категорија