Дневник

Дневник

Автор: Ана Франк

200 ден 300 ден

„Дневникот на Ана Франк“ се записи на едно еврејско девојче кое стекнало светска слава благодарение на своите дневници кои ги пишувала скриена на таванот, и во кои се запишани нејзините размисли, стравови, емоции, надежи...за време на германската окупација на Холандија во Втората светска војна. Седум месеци откако Ана била уапсена во 1944г. и однесена во концентрациониот логор Берген - Белзен, таа починала од тифус исто како и нејзината сестра. Нивниот татко Ото Франк останал жив и успеал да се врати во Амстердам.Таму ги пронаоѓа дневниците на Ана,потполно сочувани кои биле објавени во оригинална форма во 1947г, на холандски јазик.