Кандид

Кандид

Автор: Франсоа Волтер

200 ден 250 ден

Книгата „ Кандид“ преставува филозофски роман, проткаен со хумор и низа ситуации кои пратат едно несреќно момче. Но, и покрај тоа тој не се колеба во верата што му ја всадил неговиот учител, велејќи му дека нашиот свет е создаден како најдобар од сите светови, и дека сите нешта и случувања имаат своја причина. Према ова учење, Кандид ја доживува и анализира секоја несреќа што ќе го снајде додека лута по светот. Неговата љубов према убавата Синегонд е придвижувач на сите работи и несреќи кои ги проживува и ги прифаќа сметајќи дека се* така требало да биде.