Цар Едип

Цар Едип

Автор: Софокле

250 ден 300 ден

„ Царот Едип “ е трагедија, чија тема е откривањето на трагичната судбина на главниот лик и идеата дека не може да се избега од прореченото. Дејствието се случува во Теба каде владеел царот Едип со својата сопруга Јокаста. На Едип, човекот со високи морални вредности му се случиле најнеморалните работи. Смртта за него не е најстрога казна. Се казнил со слепило - никого веќе никогаш да не види, срамот да не си го гледа и со прогон,  талкање по правливиот свет.