Царицата Катерина

Царицата Катерина

Автор: Елен Апстен

254 ден 390 ден

Овој прекрасен , прв роман на Елен Епстајн ќе ви ја открие маестралната приказна за најмоќната жена во руската историја - царицата Катерина I. Таа била родена во сиромаштија и никогаш не научила да чита, била непризнаена, но исклучително убава. Марта го живее животот во суровата руска зима во своето далечно, балтичко село.Нејзиното детство носи портрет на селскиот живот, исполнет со многу страдање и болка. Нејзините родители ја продаваат на трговецот од Валк, Васили, кому му е потребна слугинка...

Младиот владетел на Русија, царот Петар I, страсен и со железна волја има визија да го претвори традиционалното царство во модерна западна империја.

Во канџите на Големата северна војна, смртта ја демне Марта на секој чекор.Кога градот во кој престојува ќе биде под опсада, таа го запознава легендарниот руски генерал Шерметев.Во неговиот шатор ќе го сретне „најмоќниот меѓу моќните“ - царевиот најлојален и апсолутен пријател Меншиков. Една вечер, на една прослава го запознава Петар Велики. Потпирајќи се на својот ум и неверојатната храброст, гонета од амбицијата, желбата и волјата за живот, Марта ќе стане царица, Катерина Алексеевна I( 1684-1727), како втора жена на Петар Велики. Meѓутоа, нејзиното искачување до врвот е преполно со опасности.Тие имаат долг брак исполнет со подеми и падови, тој не е совршен сопруг и понекогаш се однесува крајно шокантно но, сепак таа ја држи својата глава исправено и се бори за своето место како силна жена по смртта на Петар Велики.

 Дали ќе успее да го преживее блескавиот и смртоносен царски двор на Романови, и што е уште поважно, самиот Петар? Бидејќи царската круна со себе носи опојна и лажовна моќ...

Силна, опојна, магична. Приказна што ќе ве одведе во царскиот двор помеѓу интригите, политиката, саботажата, романсата, страста и многу повеќе