Последната пролет во Париз

Последната пролет во Париз

Автор: Јелена Бачиќ Алипмиќ

330 ден 450 ден

Една сосема обична старост и рутинска новинарска задача ќе ги спои судбините на две непознати жени. Марија Колчак, штитеничка на санаториумот во Тулон, ќе и ја раскаже на Олга Лашез, новинарка во угледен париски весник, трагичната приказна за својот живот. Емигрантската судбина од царска Русија, мрачниот свет на  шпионажата, верноста на идеологијата, лагите, демоните од минатото – ја откриваат вистината за животот на една старица чија верба во љубовта била голема колку и нејзината болка. Дали лагата е доволно лековита ако вистината е сурова?