МАЈКАТА НА ОРИЗОТ

450 ден490 ден

На залиха

Ништо во детството на Лакшми…безгрижното босоного трчање по испечената од сонце земја среде кокосовите и манго дрвја, не можеше да ја подготви за она што требаше да и‘ го донесе животот. На четиринаесет години, таа влегува во договорен брак со странец преку океанот во прекрасната земја Малезија. Измамена да мисли дека нејзиниот нов сопруг е богат, таа наместо тоа, се бори да подигне семејство со маж кој е премногу непрактичен за да се соочи со реалноста и свет кој е непопустлив , суров и истовремено убав. Раѓајќи дете секоја година до својата деветнаесетта година, Лакшми станува застрашувачки патријахат, решена да им пружи подобар живот на своите ќерки и синови и речиси со митска сила да се соочи со секој нов предизвик.

Со силна волја Лакшми го преживува кошмарот на Втората светска војна и јапонската окупација. Семејството носи длабоки лузни на грбот и за возврат ги пренесува тие рани на следната генерацеја. Се‘ додека правнуката на Лакшми, Ниша не го спои мозаикот од нејзината семејна историја а, наследството од Оризовата мајка не вроди со плод.

SKU: 026659
Категорија:
Book Author