Политика за колачиња

Клуб Матица Инфо

Колачињата се мали датотеки што се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на твојот компјутер при твојата следна посета на нашата веб-страница, со што се овозможува побрз пристап. Исто така, во одредени случаи запишуваме информации во форма на колачиња на твојот компјутер со цел да ја приспособиме посетата на веб-страницата кон твоите потреби и навики. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации што се меморираат во рамките на колачињата можат да бидат искористени само за потребите на интернет услугата, и тоа на начин на кој нема да биде загрозена твојата приватност.

Вие може во било кое време да ги оневозможите колачињата т.е. да не се согласите со користење на колачиња на начин што при првата посета на нашата веб страница во долниот дел од екранот излегува прозорец кој Ве информира за нашата политика за колачина и Ви дава избор дали сакате или не сакате да користите колачиња.

Што се колачиња?

Колачињата се податоци што ги користат веб-страниците за да ги идентификуваат корисниците. Преку овие податоци веб-страницата може да го идентификува корисникот следниот пат кога ќе ја посети.

Затоа не е потребно корисникот да се идентификува секогаш кога ќе влезе на истата веб-страница.

Колачињата им овозможуваат на веб-страниците да формираат профил за корисникот врз основа на податоците што ги има дадено претходно, најчесто за рекламни цели.

Агентите за рекламирање можат да ги искористат овие податоци за испраќање е-пошта за производи и за услуги за кои сметаат дека ќе бидат интересни за корисниците исклучиво со ваша експлицитна согласност при креирање на кориснички профил.

Како да ги оневозможиш колачињата?

Менито „Помош“ („Help“) во лентата со алатки на интернет-пребарувачот на твојот компјутер ги дава следниве информации за корисниците:

– Како да го спречиш прифаќањето нови колачиња во пребарувачот;

– Како да го поставиш пребарувачот да те извести кога ќе примиш ново колаче;

– Како целосно да ги исклучиш колачињата.

Доколку не ги прифатите колачињата, тогаш постои можност дел од содржината на веб-страницата да не биде достапна, на пример, одредени кориснички релевантни понуди може да не се прикажат правилно.

За да се спречи ова, Ви препорачуваме да ги прифатите колачињата, доколку сакате да ги добиете сите функционалности од нашата веб страница.

Постојат многу информации за колачињата кои се достапни во случај да сакате да дознаете повеќе за нив.

Посетете ја, на пример, страницата: https://en.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie.

Колку време се чуваат колачињата?

Колачињата на веб-страницата се чуваат до една година.

Типови колачиња

Сесиски колачиња

Тоа се привремени колачиња, кои се зачувуваат во датотеката на колачето на твојот интернет-пребарувач додека не ја завршиш сесијата на него. Овие колачиња се задолжителни за одредени апликации или функционалности на оваа веб-страница и за нејзина правилна работа.

Постојани колачиња

Можно е да користиме постојани колачиња за подобра услуга за корисниците (на пример, обезбедување оптимизирана навигација). Овие колачиња остануваат во датотеката на колачето на твојот пребарувач подолг временски период.

Временскиот период зависи од изборот што ќе го направиш во поставките на Вашиот интернет-пребарувач. Постојаните колачиња овозможуваат информациите да се пренесат на веб-серверот секој пат кога некој ќе ја посети веб-страницата. Постојаните колачиња се познати и како колачиња за следење.

Колачиња од трети страни

Овие колачиња се за аналитика и за маркетинг. Тие прибираат информации кои се користат во збирна форма, со што ни помагаат да разбереме како се користи нашата веб-страница, колку се ефективни нашите маркетинг-кампањи, или како да ги приспособиме нашата веб-страница и нашите апликации со цел да го подобриме нивното користење.

Колачиња можат да се користат за следниве алатки: Google Tag Manager, Google Analytics, Google Ads, Facebook Pixel и LinkedIn Pixel.

Доколку не сакаш да користиш колачиња како што е наведено погоре или ако се премислиш откако ќе се согласиш за нашата употреба на колачињата, можеш да ги избришеш преку твојот пребарувач.