Таблета против стравот

Таблета против стравот

Автор: Андреј Курпатов

Тaблета против стравот- Андреј Курпатов Ако нешто можеме да наречеме таблета против стравот тогаш тоа е разумот.Стравот е емоција и тој е ирационален, разумот пак често капитулира пред стравот и пред да дојде до билатерални преговори на највисоко ниво т.е. на ниво на мозокот. Оваа книга не учи какода бидеме посилни од соопствениот страв. Секој трет жител на планетата има невротични стравови.Не се раководат од своето те сакам туку од тоа се лашам, да не се искомплицира, да не помислат сешто, како ќе изгледа тоа.Во еволутивна смисла стравот не чува од можните опасности, инстинктивна команда да се бега.Во животинското царство стравот има функција на здрав разум, н елбата за лекување е главната особина која го разлликува човекот од животните.Тоа што ни донело задоволство, ќе ни биде привлечн, тоа што ни предизвикало незадоволство во иднина ќе е плаши.Повеќе нешта сакаме и од повеќе нешта се плашиме, освен тоа се грижиме доколку не го постигнеме тоа што го сакаме, да не биде полошо ако го постигнеме тоа, да не е опасно да се бориме за тоа.Цар Соломон рекол- знаењето повеќепати ја зголемува тагата. Класификација на стравовите- 1.за соопствениот живот(здравје, живот, безбедност, страв од смртта) 2.социјални стравови(врзани за други луѓе, страв од конфликти, губење на угледот 3.во сферата на сексуалните односи Агрофобија (страв од отворен простор Клаустрофобија(страв од затворен простор) Оксифобија(старв од остри предмети, од губење контрола на соопствените постапки) Гипсофобија(старв од височина) Дисморфофобија(страв од физичка грдост, непривлечност) Нозофобија(страв од тешка болест)- канцерофобија, кардиофобија Танатофобија(страв од смрт) Некрофобија(страв од мртовци) Аерофообија(страв од летање со авион) Социофобија(страв од нови познанства и социјани односи Хомофобија(страв од хомосексуалциМизофобија(страв од загаденост) Фобофобија е страв од стравот Пантофобија страв од се , кога се не плаши и сл. Доволна е и депресијата која сака да провоцира слични мисли или пак силно чувство на несамоувереност Здравје е кога секој ден ве боли на некое друго место-Рањевска Овај свет е страшен како грев и речиси исто толку божествен. Суштински ако од нешто се плашиме тогаш тоа е стравот за соопствениот живот..Не е во ред да се плашиме доколку сетилата не констатирале опасност. Општата формула е стоп!- опасно по живот, обично се плашиме дека ќе се случи нешто со нашето здравје или со нас Стравот од случајност е неверојатна работа. Да се умре за идеја не е лошо, но зошто да не и дозволиме на таа идеја да умре место нас.Постојат луѓе кои мислат дека е разумно се што се прави така што изгледа разумно. Невозможно е да се плашиме од она што ни е апсолуто непознато.Стравот од смрт е полош од самата смрт.Ако се плашиш од волци не оди в шума. Отсекогаш ме поразувала способноста на некои луѓе да читаат туѓи мисли.Нема сомнеж дека тоа е возможно.Освен телепатија нема друго објаснување.Тие луѓе се во состојба да влезат во свеста на престапникот и да ги откријат сите негови монструозни планови. Глупаво е да се умре од страв пред смртта. Те молам само немој да умреш.Стравот за другите е во некоја мера посебен. Сите ние без исклучок сакаме да бидеме нај- нај(најпаметни, најсакани).Неопходна ни е награда, одобрување, пддршка.Страшно сакаме да не уважуваат другите, да ги интересира нашето мислење.Сепак се плашиме сето тоа да не остане само пуста желба.Тука се наѓаат корените на стравот и срамот, стравот да не се загуби умот, да не се посрамотиме, некого да не разочараме, да е го изгубиме авторитетот. Постојат два ачина за лесно одење из ивотот- да веруваш во се и да се сомневаш во се.Обата не ослободуваат од неопходноста да мислиме Социјани стравови(да не го изгубиме угледот(стравот да не се посрамотиме, да не бидеме повредени, понижени, да не останеме без почит, страв од скандал) или дека го немаме(страв од соопствена неоствареност,да не излеземе глупави,страв да не се оправдаат очекувањата) . Стравот го праи човекот егоистичен-Жорж Санд Социофобичари- не можам со никого да комуницирам ќе се посрамотам, себеси се гледаат како глупави, грди,неостварени, сами себеси се потценуваат- имаат страв од грубоста и бесчуствителноста на луѓето понекогаш резултат на немудрото родителско воспитувањебидејќи вниманието го насочувале кон преувеличените мани како и некои сексуални девијации кои се кријат во потсвеста. Се јавува посебна невроза, социјална вознемиреност.Секогаш кога треба да направиме за наши критериуми нешто нестандардно во сферата на социјалните односи тоа кај нас предизвикува страв и чувство на социјална нереализираност. Нема ништо привлечно и убаво во стравот.Вознемиреност, непријатност, збунетост се чувства кои ги има секој нормален човек кога ќе се најде првпат во ситуации каде се ушѕе се нема потребниот, адекватниот углед за таа ситуација. Оној што живее во страв тој страда од страв-Леонардо да Винчи

Стравот е душевен потрес предизвикан од исчекување на злото-Платон Среќен човек е оној кој е во состојба да направи цврст темел од камењата кои другите ги фрлаат по него. Полудев е фраза која најблаго кажано предизвикува смеа кај секој специјалист за душевни болести Ако сакаш да избегеш критика не работи ништо, не зборувај ништо, биди никој-Хебард Кај луѓет кои имаат невролошка криза со годините,напната атмосфера во семејството, сексуални пробллеми,загуба на смислата за живот, професионална нереализираност се јавува чувство дека е можат да ја контролираат ситуацијата, се менуваат , не се радуваат на работи што порано ги радувале, се чувствува вознемирен, се нервира, се кристализира мисата – јас полудувам.Кај многу полулудаци се јавува невровегетативна дистонија со најразлични симптоми на физичка слабост, лекарите советуваат дека нема приина за загриженост се смета за душевно болен којшто не може да се контролира.Но во суштина не е едноставно да се полуди.Тоа е прилично комплициран процес предизвикан од некои надворешни фактори, страесови, психолошки кризи, последица од генетски предисозиции.Некогаш условено од стареење на мзокот, од алкохолизам, токсикоманија, механички последици од повреда на главата. Песимист е човек кој мисли дека сите се одвратни како него и затоа ги мрази сите-Шо Сексуални стравови (ќе успеам, нема да успеам, ќе биде како што сакам, нема да биде како што сакам 1. Сексот е страшен 2. сексот е непристоен Мажите се плашат од импотенција како од ога, а самиот термин се користи како навреда.На повеќето мажи сексот им дава право да се нарекуваат мажи.Ако кај нив настане проблем во оваа сфера тогаш тоа е удар врз нивната психа и тоа разорувачки и низок..Вистинската приина за нарушената ерекција е всушност страв од можноста дека ќе дојде до такво нарушување.Вознемирувачки мисли- ќе можам ли да ја одржам ерекцијата,ќе моам ли да ја задоволам својата партнерка можат да предизвикаат исчезнување на желбата за секс со сите последици што произлегуваат оттаму. Потоа следува стравот од предвремена ејаклација- всушност тоа е неспособноста на мажот недоволно долго да го продолжи сексуалниот чин, немајќи можност да го одложи.Значи мажите понекогаш се премногу обземени од желбата да и пружат задоволство на жената а уште почесто да остават впечаток кај партнерката.Нив ги обзема паника и излегуваат лоши љубовници, вознемирениот љубовник не е љубовник, тој е напнатост. Во борбата со предвремена ејакулација првенствено е потребно да се намали вознемиреноста. Сексуалноста била и секогаш ќе биде обвена со тајни, ако одеднаш се ни стане јасно и разбирливо ќе стане неопишливо здодевно.

Кои форми на сексуално однесување можат да се сметаат за болни- педофилија, егзибиционизам,воајеризам,тарнсветитизам, фетишизам, трансексуализам.Страшно е кога не сте како сите други , а посебно во сексот тоа е ужас.Се плашиме од осуда друштвена и лина.Се лашме дека не ги градиме правилно своите сексуални односи понекогаш ни се чини дека премногу сме се распуштиле, дека сакаме нешто непристојно, едноставно ни е срам да бараме, да сакаме и предлагаме.Се плашиме да не го шокираме својот партнер, да му кажеме дека сме незадоволни од нешто во нашите односи Вреди да се ожениш само од љубов.Да се ожениш со девојка само затоа што е симпатична е исто како да купиш во продавница некоја непотребна работа само затоа што е слатка- Чехов Со иту еден страв па дури и да е невротичен човек не смее да се помири. Има разлика меѓу природниот(присуство на непријатни надворешни околности) и невротичниот страв(отсуство на реална надворшна, видлива опасност, немир предизвикан од претпоставката за можен непријатен исход, овие стравиови ја претставуваат навиката да се плашиме, се плашиме затоа што така сме научиле,се базира врз лично искуство) Неочекуваното се случува почесто во животот отколку очекуваното.Ниту едно чувство не е толку уривачко како стравот, тој го погодува умот, го исфрла од колосек срцето и разумот. За да научиме да се плашиме воопшто не е потребно да ја треснеме главата од зидот, потребно е да видиме како тоа им се случува на другите.Секогаш кога ќе го видиме она што не плаши нашата љубопитност се активира. Јас не тврдам дека немам одговор на секое прашање, но гарантирам дека имам прашање на секој одговор Погрешно е да мислите дека бегам затоа што се плашам, јас се плашам затоа што бегам.Нашите стравови се создадени од нашите обиди да избегаме, од желббата да најдеме излез од играта, да се спасиме.Не постои невротичен страв без овие состојки, а со него не можеш да се ослободиш од нив.Но како што е познато паметата мисла доаѓа отпосле, згора на тоа не секогаш во онаа глава која што има потреба од неа. Стравот е болест кој ја слабее душата, исто како што физичката болест го слабее телото –Даниел Дефо Кога ќе се исплашите не трчајте толку брзо, инаку постојано ќе трчате. Механизмот е прост, во мозокот се создава болно место мозокот ја запомнил непријатната случка, доживува еден вид експлозија ја идентификува новата информација или ситуација како опасна, полна со непријатности, се мобилизира и прави фобична конструкција.Понатаму останува само да се истренира соопствената навика да се биде вознемирен, а за тоа како што е познато е доволно неколку пати да се побегне.Првенствена обврска на човекот е да го совлада стравот, се додека тој се тресе од страв неговите постапки ќе бидат ропски.Бегството е најдобар начин човек да се изневери себеси да направи од себе човек со ограничени можности.Доколку не сакаш од себе да направиш инвалид- слушај го својот разум, плаши се само од својот страв и ќе успееш во се.Колку епосилен стравот толку е посилно задоволството од бегањето.Во бајките се вели како предупредување- ако се исплашиш не бегај, се исплаши ли отиде главата. Единствено нешто од кое треба да се плашите е соопствениот страв-Франклин Рузвелт Секој невротичен страв е само навика па сфаќаме дека не е важен само стравот туку она што го поттикнува.Всушност го поттикнуваме со чинот на бегство, со обидите да го избегеме она што ни се чини дека ќе се случи- се трудиме да се скриеме, да се зачуваме себеси од можните непријатности со кои не плаши нашата фантазија. Една етапа од практичата борба со стравовите е пронаоѓање начини со чија помош ќе се штитиме себеси од според наше мислење можните ужаси. Со други зборови мора да утврдиме што е тоа што се нарекува пат за повлеквање, план за бегство Вистинска заштита од стравот Прво сакаме да бидеме психички здрави луѓе Второ – средства за спасување што спречуваат појава на страв Стравот е емоција а секоја емоција има 3 компоненти -психолошка, мускулна и телесна Доколку сакаме да ја спречиме појавата на стравот мораме да ја блокираме работата на сите три компоненти(вежби за дишење,методи за пренасочување на вниманието, начини за борба со мислите за иднината. Телото е голем предавник на душата Секој страв кој претпочита обид за бегство неизбежно ќе ја зголеми нашата мускулна напнатост. Од некои стравови се чини е невзможно да се избега пр.од срцев удар или од импотенцијаОд напрегнатоста се јавуваат хронични мускулни болки за време на кои сме уште повознемирени.Возможно е да се ослободиме од хронината мускулна напнатост.Обично бараме масажа, бања,физички вежби.Понекогаш доведуваат до премореност наместо до опуштање, со нив се намалува психолошкиот стрес но често пати заморот може да предизвика чувство на потиштеност, апатија, незаинтересираност. Постјата 2 форми на опуштање( со напрегање и со растегање) Клин со клин се избива.

Илјада пати сум им го повратил здравјето на болните со помош на физички вежби-Гален Смирувачко дишење(за време на вдишуввањето се активира психичката состојба, а за време на издишувањето настапува смирување и опуштање на целиот организам) Кга ќе се најдеме очи в очи со ситуација што не плаши нашето тело автоматски почнува да го произведува тој страв.(мускулна напнатост, неефикасно дишење вниманието е насочено кон она што е во главата).Кога ќе почуствувате дека сте смирени и уверени во себе упатете се кон местото каде што некогаш порано ви се привидел ужас.Никој нема да умре и да биде крај на светот, не треба да драматизирате, другите можат да почекаат ќе се снајдат.Кога е под влијание на страв човекот доаѓа до неразумни решенија!Стравот ни ја одзема можноста д ги користиме оние средства кои разумот ни ги предлага како помош. Никогаш не размислувам за иднината таа секако многу брзо ќе настапи-Ајнштајн Нашите стравови тоа се мислите за иднината, тоа се нашите сеќавања за преживеаните непријатости(исто така и упатеноста во туѓите несреќи) кои ние лично сме ги проектирале од минатото во иднината..Ако во нашата глава постојат мисли за минатото и иднината стравот несомнено ќе се појави. Тој мисли на глупости, самиот си го комплицира животот и секако чувствува страв. ПРОГНОЗИТЕ се нашите мисли за иднината, тие можат да бидат позитивникога имамме надежи и соништа , но и негативни кога се плашиме од она што мислиме дека ќе се случи.И кога се наоѓаме со мислите во минатото кое веќе го нема и во иднината која се уште не дошла не ни преостанува ништо друго освен да чувствуваме стравови. За тоа е винвен самиот човек кој си дозволил таква прогнозаЧовекот кој пати од страв од социјални контакти најчесто таквото фијаско го гледа како стопроцентна потврда на соопствените прогнози- така и си мислев!, знаев дека нема да усеам!, знаев дека тие лошо ќе се однесуваат со мене! Кај иднината е убаво тоа што настапува строго ден по ден-Абрахам Линколн Силата на мислите е голема.Кога мислиме на иднината стануваме вознемирени, а кога стануваме вознемирени почнуваме да бегаме и ја зацврстуваме навиката да бидеме вознемирени.И се така во круг.Значи тргнуваме во психички напад на стравот така што ги ставаме под контрола соопствените мисли за иднината.Се додека не сакаш да преземеш контрола за соопствената глава таа ќе прави со тебе се што ќе и падне на памет. Научете да ги откривате соопствените прогнози(она што почнувате да го мислите за својата иднина и замислувате ужасни слики од соопствените неволи) и да ги санирате. Бидете чесни со себе вие не ја знаете иднината и верувајте тоа е голема среќа.Од психотерапеутски аспект прогозирањето т.е. фантазијата за утрешноста е обично бладање и лудило.Иднината е непозната работа и точка, ема ако, доста со гатање и баење Стравот не е логична работа, во повеќето случаи пречи.ЗАмислете кога некој човек се плаши што мисли другиот за него.таквите мисли доведуваат до лудило, тие луе ја губат можноста да се среќаваат со други луѓе, да работат во колектив и сл.Без преувеличување, нашиот најголем непријател е преувеличувањето и драматизирањето, не смееме да ја хиперболизираме тежината на своите проблемиСекоја непријатност е во состојба да не фрли во депресија само затоа што сме склони на очај, патење,да умираме од тага.Како ќе живеам поатаму, ова пропадна кои буквално ни сугерираат пасивност и неактивност.Но со таква животна политика не се стигнува далеку.Во суштина оние работи кои традиционално ги нарекуваме трагедии, несреќи, катастрофи како настани ја уриваат нашата слика за иднината, нашата претстава за неа, но не и самата иднина која од познати причини се уште ја нема –што значи , не може да биде уропастена.Зар чувството на безизлезност е исто со вистинската безизлезност, зар фантазирањето за несреќата е вистинска и целосна несреќа?Да не претеравме малку?Стравот се обидува да не исплаши и тоа е така.Тоа е неговата улога.Стравот ја преувеличува опсноста да се плашиме од неа и да ја избегнуваме.Тој сака во нашиот жвот ништо да не се менува, се да е вообичаено , да нема после не дај Боже.Но животот има поинаков став!Доста со тоа ако, ако ! Мораме да одиме понатаму, замислете дека веќе најлоото се случило(сте се плашеле од болест ве стигала, сте се плашеле од осуда ве осудиле, не те можеле да го замислите животот без него/неа а тие ве оставиле, сте биле вознемирени поради проблеи со работата што понатаму...Дали после тие катастрофи ќе умрете?Коритете ја својата интелектуална моќ и повикајте ја логиката на здравиот разумНем аништо страшно во изјавите на другите луѓе, но ако вие самите си мислите така тоа веќе нема смислаКој ви верува ако сами не си верувате.Ви се чини дека со тие катастрофи не се живее, не е точно, тој се однесувал деспотски, не и пружал никаква радост , а си отишол.Да и тоа е крај , ама крај на што?На страдањето- ете на штоБаш светот ќе се сруши поради таквото неквалитетно суштесто.Животот продолжува, а плашливецот е наполу мртовец.Сила на здравиот разум, стравот преувеличва се, има големи очи, тој мора да не исплаши за да бегаме, губи контрола над ас, но ќе преживееме а по некое време се ќе се среди.Крајот бил само една етапа од животт и таа мора да заврши, нема од што да се плашиме.Мудроста зборува точно и работи она што треба..Нашите стравови се апсолутно неоправдани, ирационални.ННо кому веруваме на нашиот страв или здравиот разум.Здравиот разум предлага фда го направиме правилниот избор.Стравот е тој кој раскажува бајки и хорори со страшен крај.Целта на човекот е да биде човек..Стравот бара да се бега , не поднесува напад, ако престанеме да бегаме стравот нема никакви шанси.Тој е како паразит живее исклучиво на сметка на нашето бегство.Не смееме да се плашиме од своите желби- треба само да осакаме опасност и стравот ќе исчезне.Не смееме да се откажеме од своите барања.ААко не можете да го добиете тоа што го сакате вистински момент е да почнете да го сакате тоа што го имате.Стравот исчезнува ако не си дозволиме да бегаме.Треба борбено да тргнеме напред ако го сакаме тоа од што се плашиме.Сегашноста е единственото нешто што постои, се друго е фантазија и игра на меморијатаДа се стави квалитетот на својот живот на коцка е неправилно.Начини на психички напад на страв- кој се чува и Господ го чува Човекот не може да знае и да претчуствува кога и од што треба да се чува-Хорациј Најомиленото бегство секогаш се одигрува во главата.Вознемиреност, немир, вобуда се знаци кои укауваат дека се бараат средства за спасување. Откога веќе се е кажано произлегува дека е многу повеќе кажано отколку што е сторено.Ако се плашиш од се и сешто нема да постигнеш ништо вредно.Ако позитивните стимуланси и задовлства го засилуваат стравот во вас, не ви преостаува друго освен да се откажете од тие задоволства та е според Др.Курпатов не сексуален туку психолошки мазохизам.Впрочем зошто не би го чувствувале задоволството така што ќе се откажеме од него. ( со НЕ се поткрева оценката за самиот себе, по цена да се откаже од она што го сака). За да чувствува страв човек мора да има надеж дека ќе се спаси.Стравот секогаш ќе се обидува да те направи луд.Бидете победници!Бидете со борбен дух!Бидете онакви кави што би се гордееле сами со себе, стравот ќе се повлече, бидејќи тој живее додека вие ги слушате неговите наредби. Не стравот туку победениот страв заслужува восхит и го прави животот достоен да се живее.. Значи напаѓајте, тргнете, проучувајте го и истражувајте го својот непријател и технологијата за борба со нег, својата психологија и самиот живот, резервите кои ги крие вашата психа, живејте среќно, достоинствено, без страв и без мана, среќно, сигурно ќе успеете!!!

https://www.facebook.com/ilovebooksmk/photos/%D1%82a%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%98-%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8/439427322862103/