Песот со тажен поглед

Песот со тажен поглед


Добитник на наградата и овогодишен лауреат на „Роман на годината“

Најсуптилните машко-женски односи од највпечатливите современи романи на Николова се нашле и во овој псевдоисториски роман како и непрегледната, недоодна душа на жената. Машката перспектива на јас-раскажувачот само ни потврдува дека раскажувачката рака на Николова подеднакво чука како срце, бие како камбана и трепери како љубов и за мажите и за жените, и за историјата и совремието.