Книга за џунглата

Книга за џунглата

Автор: Радјард Киплинг

100 ден 150 ден

Со самото излегување на книгата „ Книга за џунглата “ во далечната 1894 г. доживува огромен успех и во Англија и во Индија, и кај децата, но и кај возрасните. Преведена е на многу јазици ,а доживеала и цртани и филмски екранизации. Главниот лик е момчето Могли и неговите авантури во џунглата. Посвоен од волци, пријатели му се питонот Каа, тигарот Шир - Кан, мечката Балу и пантерот Багира.