ИЛЈАДА НЕВЕРОЈАТНИ СОНЦА

270 ден450 ден

На залиха

Мерјем има само петнаесет години кога ќе ја испратат во Кабул, за да се мажи за налудничавиот Рашид, кој е триесет години посстар од неа. Две децении подоцна, во услови на растечки немири, страшна трагедија ја погодува петнаесетгодишната Лејла која мора да го напушти својот дом и да се придружи кон несреќното семејство на Мерјем. Лејла и Мерјем ќе најдат заедничка утеха. Нивното пријателство ќе стане многу длабоко, сестринско, силно како врската меѓу мајка и ќерка.

Како минува времето, во Авганистан доаѓа владеењето на Талибанците, улиците на Кабул се полни со бомби и оган од пушки, животот станува очајна борба против гладот, стравот и свирепоста, а женската издржливост е на испит кој е незамислив. Сепак, љубовта го принудува човекот на непредвидливи реакции и го води кон надминување на најзастрашувачките пречки со збунувачка храброст. На крајот, љубовта ги победува смртта и заканувачката катастрофа.