МАСКАТА ОД ВЕНЕЦИЈА

299 ден550 ден

На залиха

Во 1775 година во Венеција – традицијата на носење маски овозможила да процветаат прељубата и развратот. Но, Мариета и Елена, двете пријателки од Оспедале дела Пјета, светски познат дом за сирачиња и музичко училиште за девојчиња, малку знаат за тоа милје – се‘ додека не станат возрасни.

Елена е принудена да се венча со главата на кланот Челано, љубоморен, брутален човек, додека пак Мариета се мажи за Доменико Торизи, чија што семејна одмазда со Челанови е вековна. Според традицијата, пријателките никогаш не треба повторно да зборуваат, но нивната врска е премногу силна за да се скрши. Додека Француската револуција ја вознемирува цела Европа, сопругот на Елена го мести Доменико и тој станува политички затвореник. Мариета и Елена планираат да го спасат, откривајќи дека венецијанските маски имаат и благородни цели – но, со нивните напори дали ќе ги стават своите животни во опасност?