ОД ИМЕТО НА СЕМЕЈСТВОТО

550 ден

Оваа книга одразува турбулентен историски момент и ги остава настрана митовите за да го оживее семејството Борџија: комплицирано, сурово, страсно и величествено. Пред нас е возбудливо патување низ последните години на династијата Борџија, и тоа во друштво на младиот дипломат Николо Макијавели.

На залиха

Во 1502 година Родриго Борџија, според сопственото признание женкар, но и мајстор за политички махинации, се наоѓа на папскиот престол како Александар VI. Неговата ќерка Лукреција, која на дваесет и две години се мажи веќе трет пат и претставува пион во рацете на татка си, ја открива сопствената моќ. А тука е и Чезаре Борџија: брилијантен, суров и сѐ понестабилен; неговиот однос со дипломатот Макијавели претставува вистинска школа за мрачните вештини на моќта и политиката.

Но, додека папата ја преколнува својата старост и сите непредвидливи потези на својот син, единствениот Борџија што ќе ги преживее тешките времиња ќе биде Лукреција: ќе им се спротивстави на своите непријатели и ќе создаде место во историјата.

Од името на семејството одразува турбулентен историски момент и ги остава настрана митовите за да го оживее семејството Борџија: комплицирано, сурово, страсно и величествено. Пред нас е возбудливо патување низ последните години на династијата Борџија, и ота во друшто на младиот дипломат Николо Макијавели.

 

SKU: 034853
Категорија:
Book Author