СМРТТА НА ВИВЕК ОЏИ

420 ден

На залиха

Што значи за едно семејство да загуби дете кое всушност никогаш вистински не го познавале? 

Едно попладне, во некој град во Југоисточна Нигерија, едан мајка ја отвора влезната врата и покрај стапалата го здогледува телото на својот син, обвиено во разнобојна ткаенина. Она што следува е трогателна и бурна приказна за борбата на едно семејство да разбере дете чиј дух е истовремено нежен и таинствен.

Одгледан од рамнодушен татко и мајка преполна со разбирање, но премногу заштитнички настроена, Вивек страда поради неговата неповрзаност со своето „јас“ и околината. И додека адолесценцијата и’ отстапува место на зрелоста, Вивек наоѓа утеха во пријателството топлитеи вревливи ќерки на Нигеријците – жени родени во странство, но омажени за Нигеријци.

Сепак, најблиската врска на вивек е соОсита, префинетиот и расположен братучед, чија задевачка самодоверба затскрива внимателно чуван приватен живот. Додека нивната врска се продлабочува- и Осита се мачи да ги разбересе’посилните кризи на Вивек. Таинственоста му отстапува место на еден чин на насилство што го запира срцето…во величенствен миг на возбудлива слобода.

Силно и енергично четиво, преполно со незаборавни ликови. Смртта на Вивек Оџи  е роман за едно семејство и за пријателство што ги предизвикува очекувањата. Тоа е драматична приказна за загубата и менувањето што ќе го трогне секој читател.

SKU: 037828
Категорија: