Град од пареа

Град од пареа

Автор: Карлос Руиз Зафон

„ Град од пареа “ претставува колекција од 11 приказни издадени постхумно во чест на прерано починатиот автор Карлос Руиз Зафон. Овие приказни навлегуваат во ликовите и заплетите, кои ќе им бидат познати на читателите од Зафоновата тетралогија од "Ризницата на заборавените книги“. Така, меѓу овие приказни ќе сретнете: момче кое решава да стане писател кога открива дека неговите фантазии го поттикнуваат вниманието на едно девојче кое го заробило неговото срце; бегството на еден архитект од Константинопол каде се планира да се гради несовладлива библиотека; чуден господин го искушува Сервантес да напише книга каква досега не постоела и Гауди, кој плови кон Њујорк воодушевен од светлата и пареата, нешта од кои секој град треба да е изграден и др.